Pellets

Pellets är en bra typ av biobränsle

En typ av pellets som används som biobränsle.

Den som har en oljepanna och som vill ändra uppvärmningen av hemmet kan ta en titt på hur oljepannans förbrännare ser ut. I vissa fall så kan man byta ut mot en pelletsbrännare för att på så vis dra nytta av biobränslet pellets istället för att värma med olja. Idag så är pellets ett mycket vanligt bränsle för pannor som är små eller medelstora. Det kostar en slant att elda med pelletsen men det här biobränslet har många fördelar som gör det prisvärt. Dels så är det så att pelletts är packat med energi så även om bitarna ser små ut så ska man veta att de ger god värmeproduktion.

Vad är pellets?

Med vad är egentligen pellets? Den som har haft smådjur som kaniner tänker kanske på den föda som man kan ge dessa husdjur, och faktum är att träpellets har samma form som pelletsen som man kan ge som djurföda, men innehållet är förstås inte detsamma. Bränslepellets görs av växtfibrer och restprodukter från träindustrin. Man maler ner spån för att sedan med mycket högt tryck skapa pellets av spånen. Det är det här som gör att man får så pass mycket energi i varje pelletsbit. Om man jämför med andra träbränslen som är oförädlade så är det så att pelletsen har en mycket lägre fukthalt och dessutom så är de lättare att paketera och transportera. Hanteringen är viktig och en stor anledning till att pelletsen har blivit så pass populär.

Vad kan man använda pelletsen till?

Med pellets så kan man göra en hel del. Man kan använda en pelletspanna för att värma luft och vatten i ett hus och det här anses vara kostnadseffektivt och bra för miljön. Dessutom så kan man faktiskt driva fordon med pellets. Varje kg pellets ger omkring 5kWh energi och det är ungefär den energi som man får från en halv liter bensin. Fordon som man driver med pellets måste vara byggda med specifik teknik för laddning av batterier och det här är fullt möjligt för olika typer av fordon som till exempel bussar, motorcyklar och båtar. Faktum är att man inte måste ha en större tank i bilen för att driva den med pellets.

Fördelar med pellets

Det finns många fördelar med pellets men det som många fokuserar på är det där med miljön. Det här är nämligen ett bränsle som är klimatneutralt på så vis att det ingår i naturens kretslopp. När man använder sig av en panna för att elda pellet så kommer man alltså inte att tillföra mer koldioxid till atmosfären eftersom träden kommer att ta upp den koldioxid som släpps ut. Med ny teknik så finner man smarta lösningar för att driva apparater och fordon med pelletseldning och i Sverige så använder man sig även av den här typen av biobränsle i kraftvärmeanläggningar som den som finns i Skellefteå.